Kleurrijk teriyaki wokgerecht
Ontdek een explosie van smaken met dit heerlijke wokgerecht! Dit recept is eenvoudig te volgen en bevat handige tips om het helemaal naar jouw smaak aan te passen. Ideaal voor een gezonde en smaakvolle maaltijd. Probeer het zelf en geniet van een feest op je bord!
De boodschappenlijst
- 1 cm gember, fijngesneden
- 1 lente ui, in ringen gesneden
- 1/2 mango, in dunne reepjes of blokjes gesneden
- 1/2 rode peper, fijngehakt
- 1 prei, in ringen
- 6-8 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
- 250 gram spruitjes, gehalveerd.
- 60-80 gr. rijst per persoon
- 1 blik kikkererwten (400 gr.) (sap niet weggooien!)
- Sesamzaad
Ingrediënten teriyaki saus:
- 2 teentjes knoflook
- 1 el. ketjap manis
- 1 tl. honing
- Een snuf peper
Wanneer je kant en klare teriyaki saus gebruikt, kun je direct door naar het maken van de wok.
Het recept
Onderaan het recept heb ik een paar tips of variaties op het recept geschreven. Vergeet deze niet te bekijken zodat je het recept eventueel nog meer naar jouw eigen smaak kan zetten.
We beginnen met het bereiden van de teriyakisaus. Pers de knoflook en meng dit samen in een mengkom met de ketjap manis (1 el.) en honing (1. tl). Voeg peper toe naar wens. Proef of de samen voor jou in balans zijn. Voeg naar smaak nodig nog meer honing of ketjap manis toe.
Als je geen knoflookpers hebt: pel de knoflook en plet de knoflook met de zijkant van je mes. Snijd hierna de knoflook zo fijn als mogelijk.
Giet de volledige inhoud van het blik kikkererwten bij het ketjap manis/honing/knoflook mengsel. Dit betekent inderdaad de kikkererwten én het sap. We laten dit mengsel staan tot we het nodig hebben. Nu kunnen de smaken goed mengen.
Wanneer je geen mengkom hebt check even of de saus nog in het blik erbij past en meng vervolgens de teriyaki saus in het blik zelf. Zorg wel dat je eerst de teriyakisaus in een klein schaaltje maakt zodat je kunt proeven of de smaak goed is.
Dan is het nu tijd voor de rest!
Kook water voor de rijst en bereid deze volgens instructie op de verpakking.
Verhit een wokpan en doe hier een scheut water in. Voeg de gesneden gember, rode peper en prei toe en fruit de prei zoals je doet met een ui. Wanneer de prei een beetje glazig wordt, voeg je de gehalveerde spruiten toe en wok ze mee.
Terwijl de groente lekker bakt, halveer je de mango en snij je de helft in dunne plakken. In blokjes is ook prima als je dat makkelijker vindt. De radijs mag ook in dunne plakjes worden gesneden.
Zodra de groenten bijna gaar zijn, voeg je de kikkererwten en de zelfgemaakte teriyaki saus toe. Laat dit nog een paar minuten pruttelen.
Als de timing goed is gegaan, kun je nu ook de rijst afgieten en kan het feest van de borden opmaken beginnen. Vergeet niet de borden te garneren met de lente ui voor een knapperig en scherpe touche. De sesamzaadjes combineren erg lekker wanneer je de sesamolie hebt gebruikt.
Enjoy!!
Tips & ideeën:
- Voor ik het vuur aan zet, probeer ik alle ingrediënten klaar te hebben staan staan zoals in de ingrediëntenlijst staat vermeld. Hierdoor heb ik minder stress tijdens het koken als ik in eens iets ben vergeten te snijden of marineren. In het recept benoem ik wel alles stap voor stap dus dit het is geen vereiste om te doen
- Ik gebruik in dit recept jasmijn rijst aangezien ik geen bruine rijst kon vinden in de supermarkt waar ik boodschappen deed. Als je op reist bent moet je het soms voorlief nemen dat ze niet altijd de vertrouwde ingrediënten verkopen in de supermarkt. Gelukkig komt het met rijst niet heel precies met rijst (als je het mij vraagt in ieder geval). Basmati- of jasmijnrijst is een rijstsoort die wat ‘natter’ is dan zilvervliesrijst en daarmee is het gerecht minder snel 'droog'. Zilvervliesrijst is daarentegen wel gezonder aangezien deze variant vezels bevat. Basmati- of jasmijnrijst niet. Anyway, lang verhaal kort; kook met de rijst die jij lekker vindt :)
- Wanneer je met olie kookt, is het lekker om een eetlepel sesamolie te gebruiken in plaats van de standaard olijfolie. Je gebruikt deze dan in dit recept dan op het moment dat je een scheut water in de verhitte wokpan doen.